Side 1 av 1
Postert 17. 10 2014

Barokk for rent vann

Søndag kl. 15.30 holder et stjernespekket, ungt lag av klassiske musikere støttekonsert i Sofiemyr kirke til inntekt for TV-aksjonen ”Vann forandrer alt”.

Fiolinistene Sara Övinge og Ingvild Habbestad, cellist Inga Byrkjeland, gitarist Petter Richter og blokkfløytist og cembalist Ingeborg Christophersen fremfører et underholdende og virtuost barokkprogram med musikk av komponister som Westhoff, Vivaldi, Castello og Biber. Alle inntekter går uavkortet til TV-aksjonen.

Inngangsbilletten er på minimum 100 kroner, publikum oppfordres til å gi så mye de ønsker. 

Ingvild Habbestad og Ingeborg Christophersen er initiativtagere til konserten.

-Vi hadde et ønske om å bidra til denne fantastiske aksjonen som sikrer flere mennesker i verden tilgang på rent vann. Samtidig har vi hatt lyst til å spille mer kammermusikk sammen. Dermed slo vi to og to sammen, og fikk med noen av våre beste kolleger på prosjektet. Vi gleder oss veldig til søndag og håper på fullstappet kirke, sier Ingvild Habbestad.

Avbildet: Ingvild Habbestad

Postert 05. 10 2014

Konfirmantene fokuserer på vann

- Dette er en fysisk og visuell markering av hva det vil si å bære vann, én dagsreise. Det er en påminnelse om dugnadsånd og solidaritet, og ikke minst en påminnelse om denne verdens åk som alle bør være med å dele, sier sogneprest i Høylandet, Claes Mørch.

Søndag 12. oktober skal konfirmantene i Overhalla og Høylandet 45 kilometer for å sette fokus på årets TV-aksjon.

TV-aksjonen går i år til Kirkens Nødhjelp, der målet er å skaffe varig tilgang til rent vann for over én million mennesker. Kirkens Nødhjelp har lang erfaring fra arbeid med vann, sanitær og hygiene.

Slik bidrar 60 konfirmanter
Konfirmantene skal gå hver sin etappe fra Skage kirke i Overhalla til Høylandet kirke med et gammeldags åk over skuldrene. På åket skal det festes to vannkanner som er fylt opp med 15 liter vann. Et åk er ei vektstang med snor og krok hengende i hver ende. Stanga er tilpasset skuldrene. Slike åk ble brukt overalt i Norge, for ikke mange generasjoner siden.  

- Slike åk ble brukt overalt i Norge, for ikke mange generasjoner siden. Seksti konfirmanter bidrar til denne dugnaden, og vi har nok 60 konfirmanter som gru-gleder seg til turen, sier sogneprest Mørch.

Logistikk og ordførere
Det vil være litt logistikk som må ordnes for å få alle ut dit de skal gå, og tilbake igjen. Dette vil velvillige foreldre og sogneprest i Overhalla, Anders Hammer bidra med.

- I tillegg skal både ordfører i Høylandet kommune, Hege Norheim Viken og ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum, bidra. De skal møtes på kommunegrensen mellom de to kommunene. Dette synes vi er positivt, og det viser at engasjementet for årets TV-aksjon er stort, sier sogneprest Hammer.

Prestene går også
Mens sogneprest Hammer skal bidra med logistikken, skal sogneprest Mørch gå hele veien. Han skal gå side om side med konfirmantene hele veien fra Skage til Høylandet.  

- ”Å gå under åket” er jo et begrep vi kanskje har hørt før. Symbolikken med å gå med ungdommene hele veien kan en jo grunne litt over, avslutter sogneprest Mørch.

Postert 05. 10 2014

Musikalsk dugnad for TV-aksjonen

Engasjementet gikk over all forventning da Egersund kirke oppfordret artistene i byen til å bidra til musikalsk dugnad for TV-aksjonen.

Barnekor, mannskor, a capella-gruppe, visesang, negro spirituals, et par salmer, klassisk musikk med orgel og tverrfløyte, pluss blues og populærmusikk er bare noe av det du kan få med deg om du legger turen innom Egersund kirke søndag 19. oktober. I tillegg vil Ingvar Hovland som er tekstforfatter og en av Egersunds store helter lese et par egne tekster, samt være konferansier. Alle artistene stiller opp på dugnad for TV-aksjonen, etter oppfordring fra Egersund kirke.

Lang tradisjon for kirkekonsert for TV-aksjonen

I flere år har Helleland kirke i Egersund arrangert konsert til inntekt for TV-aksjonen. Da Helleland ikke hadde mulighet for å arrangere konsert i år, var komiteleder i Egersund Inghild Vanglo kjapt ute med å utfordre Egersund kirke. Og Marit Fimland, Kirkens Nødhjelp sin kontaktperson i kirken tok utfordringen på strak arm! Hun har sendt ut en oppfordring til lokale artister i området om å bidra til konserten, og mange hadde lyst til å stille opp. Dermed ble det konsert!

Imponert over engasjementet

Marit Fimland fra kirken er imponert over responsen hun har fått fra artistene i lokalsamfunnet: «Det er gøy, kjempespennende og veldig sporty gjort! TV-aksjonen har et godt rykte; Kirkens Nødhjelp likeså, og dermed er dette noe folk har lyst til å støtte opp om.»  Hun oppfordrer alle til å komme på konserten for å bidra litt til at andre kan få en bedre hverdag: «Billettprisen er fleksibel: Minimum kr. 100, men det er lov å betale mer... og alt går til Kirkens Nødhjelp og TV-aksjonen 2014.»

Postert 05. 10 2014

Vannstafett-turné

Med bilen full av plastdunker skal Lise Martinussen, regionkoordinater for Kirkens Nødhjelp, engasjere folk til innsats for TV-aksjonen i Trøndelag.

- Når folk får løfte på dunkene fylt med vann er det lett å engasjere seg for at jenter og kvinner i andre deler av verden ikke trenger å bære disse dunkene i flere timer hver dag, sier Martinussen.

Mange steder går de med åpne bøtter, men det synes Martinussen er for mye forlangt av uvante nordmenn.

- Det er lurt å bruke dunker med kork for da slipper man vannsøl og man kan bære vann både ute og inne. Det er også lurt å ha dunker i ulik størrelse  slik at også de yngste barna får til å bære. Men det skvulper godt bak i bilen min når jeg kjører fra sted til sted, forteller Martinussen.

Vannstaffett er gøy og virkningsfullt

Å  arrangere vannstafett  er en virkningsfull og konkret måte å rette fokus mot det å bære vann. Selve stafetten gjennomføres ved at man deler opp alle som vil være med i ulike lag, ut fra alder og gjerne et damelag og et herrelag for de voksne. Det spiller ingen rolle om man er 5 eller 10 på hvert lag.  Poenget med stafetten er at hvert lag skal gå fram og tilbake fra A til B (de yngste barna kan gjerne får litt kortere distanse). Det laget som har gått flest ganger i løpet av avtalt tid har vunnet.

Så enkelt, så virkningfult!

Postert 23. 09 2014

TV-aksjonen tydelig markert under Knarvikmila

Kyrkja stilte med eige bedriftsidrettslag under Knarvikmila i helga, og nytta høvet til å markera TV-aksjonen. 

«Kyrkja sitt bedriftsidrettslag» ved Bjørgvin bispedømekontor sprang for Kirkens Nødhjelp og årets TV-aksjon under Knarvikmila. 5 deltakarar deltok i 5 km stafett, og sprang med T-skjorter og med vasskanne i handa. Knarvikmila samlar bortimot 7000 deltakarar på ulike løp og arrrangement, og får god pressedekning.

(Foto frå venstre:) Terje Aannerød, Brynhild Eide, Vetle Karlsen Eide, Gudveig Kartveit Kana og Sverre Johan Nærheim.  Foto: Gunnar Kartveit/Kirkens Nødhjelp   

Postert 22. 09 2014

Holmlia kirke gir alt for TV-aksjonen

Lørdag 18. oktober samler Holmlia kirke over 200 aktører til det som skal bli tidendes konsert til inntekt for TV-aksjonen Kirkens Nødhjelp.

– TV-aksjonen er en unik mulighet for kirka til å løfte fram lokalt engasjement og kulturliv. I år som pengene går til Kirkens Nødhjelp er det ekstra spesielt ettersom vi er medeiere for aksjonen. Det er en genial nøkkel for å bygge opp om kirken som kulturscene og bygge nettverk på tvers av kulturlagene, sier Hans Olav Baden, organist i Holmlia kirke.

Baden er primus motor for United – et konsertarrangement som samler over 200 aktører i Holmlia kirke til inntekt for TV-aksjonen. United arrangeres i år for tiende gang på rad og både skolekor, korps, barnekor, strykeorkester og dansere stiller opp for å vise frem det beste Holmlia har å by på av kulturliv.

Går for ny rekord

– Vi er opptatt av å ha et flerkulturelt perspektiv, der vi åpner kirka og viser fram lokalt engasjement i et globalt perspektiv. Mange kjente fjes har stilt opp for TV-aksjonen opp gjennom årene. Det var blant annet i Holmlia kirke at Nico fra nå verdenskjente Nico & Vinz hadde sin første konsert, sier en stolt Baden.

Som nyansatt organist i Holmlia kirke for ti år siden lurte Baden på hvordan han skulle engasjere lokalmiljøet. Siden mange allerede hadde etablert egne julekonserter, ble TV-aksjonen og FN-dagen et naturlig tidspunkt for en kirkekonsert.

– Inngangen er gratis og folk gir det de ønsker i kurver som sendes rundt. Når vi har telt opp beløpet dagen etter ringer vi det inn så beløpet blir registrert på giverstafett.no. Vi har pleid å samle inn mellom 20 000 og 30 000 kroner, og håper selvfølgelig på ny rekord i år.

– Invitér lokalsamfunnet!

I år samarbeider United blant annet med barnegrupper som skal lage animasjonsfilmer med tematikk rundt vann. Baden understreker at arrangementet ikke trenger å være i så stor skala som i Holmlia kirke for at det skal skape engasjement.

– Alle lokalsamfunn har en eller annet form for kulturliv. Om det dreier seg om en korkonsert eller et større engasjement er uansett kirka veldig ofte en viktig aktør lokalt. Et annet alternativ kan være å  trekke TV-aksjonen og vanntematikk inn  på konserter som allerede er planlagt.  Nå håper jeg at små og store kirkesamfunn i hele Norge løfter opp sitt lokale engasjement for en verden som trenger det! 


Slik går du fram:

1) Engasjer det lokale kulturlivet så tidlig som mulig til kulturdugnad for TV-aksjonen. Jo flere aktører, jo flere i salen.

2) Utfordre gjerne til et repertoar med tematikk som solidaritet, fred, globalt engasjement.

3) Ikke stå alene med konsertansvaret! Skap et bredt engasjement. Fordel oppgaver. 

4) Hvis ambisjonen er en årlig tradisjon: Tenk langsiktig! Bygg sakte men sikkert. Start gjerne smått og realistisk, også kan man ekspandere etterhvert.

5) Vær frimodig! TV-aksjonen har en unik plass i vår bevissthet. Engasjement, penger og hjelp kan sitte løst hos grupperinger, næringsliv og personer du ikke til vanlig samarbeider med. 

6) Trekk TV-aksjonen og vanntematikk inn i konserter som allerede er planlagt.

Postert 19. 09 2014

Tunsberg støtter TV-aksjonen

Kirken støtter alle TV-aksjoner som er til hjelp for andre mennesker. Likevel har årets TV-aksjon som går til Kirkens nødhjelp en helt spesiell betydning for kirken.

- Her i Norge er vi så heldig at det er vann og ikke minst rent vann over alt. Jeg har selv fått se og oppleve hvordan mennesker som ikke har nok vann sliter med å få tak i de livsviktige dråpene som for oss er helt selvfølgelig, forteller biskop David Gjerp, i Tunsberg bispedømme.

Biskopen har selv gått som bøssebærer i veldig mange år.

- det er en flott måte å hjelpe på, samtidig vil jeg oppfordre enda flere til å melde seg som bøssebærere. Det koster oss så lite og hjelper så mange, avslutter Gjerp. 

Preform Administrasjon