- Dette er en fysisk og visuell markering av hva det vil si å bære vann, én dagsreise. Det er en påminnelse om dugnadsånd og solidaritet, og ikke minst en påminnelse om denne verdens åk som alle bør være med å dele, sier sogneprest i Høylandet, Claes Mørch.

Søndag 12. oktober skal konfirmantene i Overhalla og Høylandet 45 kilometer for å sette fokus på årets TV-aksjon.

TV-aksjonen går i år til Kirkens Nødhjelp, der målet er å skaffe varig tilgang til rent vann for over én million mennesker. Kirkens Nødhjelp har lang erfaring fra arbeid med vann, sanitær og hygiene.

Slik bidrar 60 konfirmanter
Konfirmantene skal gå hver sin etappe fra Skage kirke i Overhalla til Høylandet kirke med et gammeldags åk over skuldrene. På åket skal det festes to vannkanner som er fylt opp med 15 liter vann. Et åk er ei vektstang med snor og krok hengende i hver ende. Stanga er tilpasset skuldrene. Slike åk ble brukt overalt i Norge, for ikke mange generasjoner siden.  

- Slike åk ble brukt overalt i Norge, for ikke mange generasjoner siden. Seksti konfirmanter bidrar til denne dugnaden, og vi har nok 60 konfirmanter som gru-gleder seg til turen, sier sogneprest Mørch.

Logistikk og ordførere
Det vil være litt logistikk som må ordnes for å få alle ut dit de skal gå, og tilbake igjen. Dette vil velvillige foreldre og sogneprest i Overhalla, Anders Hammer bidra med.

- I tillegg skal både ordfører i Høylandet kommune, Hege Norheim Viken og ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum, bidra. De skal møtes på kommunegrensen mellom de to kommunene. Dette synes vi er positivt, og det viser at engasjementet for årets TV-aksjon er stort, sier sogneprest Hammer.

Prestene går også
Mens sogneprest Hammer skal bidra med logistikken, skal sogneprest Mørch gå hele veien. Han skal gå side om side med konfirmantene hele veien fra Skage til Høylandet.  

- ”Å gå under åket” er jo et begrep vi kanskje har hørt før. Symbolikken med å gå med ungdommene hele veien kan en jo grunne litt over, avslutter sogneprest Mørch.