Side 4 av 2 Nyere» 
Postert 29. 09 2014

12 år og sterkere enn Northug?

Er Agnes sterkere enn Petter Northug? Hvorfor går hun etter vann isteden for å ta bybanen? Barna på Forskningsdagene i Bergen har mange spørsmål etter å ha sett filmen om 12 år gamle Agnes som går fem timer etter vann, hver dag. 

TV-aksjonen sto sammen med Bergen Vann- og avløp på stand på Forskningsdagene i Bergen, og forsøkte svare på alle spørsmålene. Barn og voksene fikk også løfte på jerrykanner fylt med vann, 10 liter og 20 liter. De som orket, fikk også gå noen meter med kannene. Agnes går en halvmaraton hver dag og halvparten av turen er med 15 liter vann på hodet. 

Forskningsdagene i bergen

Hver dag bruker kvinner og barn 200 millioner arbeidstimer på å hente vann. I regnbyen Bergen er det vansklig å forstå, men alle ble imponerende at Agnes går så langt hver dag. 

Bergen Vann-og avløp hadde laget Vann-quiz, hvor premien var kinobilletter. Alle som hadde alt riktig fikk billett. Alle som kon innom standen fikk vannflasker fra kommunen med TV-aksjonsklistremerke. 

Fredag var det 6.-7. klasser som var på besøk. Lørdag var det familidag. 

Postert 29. 09 2014

- En ære å bli bedt om å lage årets TV-aksjonslåt

For 15 år siden spilte Violet Road egenproduserte låter for å underholde under den lokale TV-aksjonsinnsamlingen i Kåfjord. Nå har de tatt steget videre og produsert årets TV-aksjonslåt.

-Jeg husker fortsatt den første gangen beløpet rundet 100 millioner, mimrer Halvard.

-Det var nok på 90-tallet en gang. Den ene søndagen hvert år hvor vi gikk med bøsse, og kom hjem for å se på NRK etterpå for å følge med på de regelmessige oppdateringene på hvordan det har gått. Og så det å våkne dagen etter og få det eksakte beløpet. Det å se hvordan TV-aksjonen engasjerer over hele landet er veldig gøy, fortsetter han.

Det begynner å bli en stund siden brødrene Halvard, Håkon, Hogne og Herman som sammen med vokalist Kjetil Holmstad-Solberg, utgjør årets TV-aksjonsband, Violet Road, gikk med bøsse langs E6 i Kåfjord. I år har de laget TV-aksjonslåta, «People of the sun», som handler om fellesskap, at vi er ett folk, under én sol, og at det ikke er noe «oss» og «dem», men vi.

-Vi er jo her sammen, og vi har med TV-aksjonen alle ett felles mål, sier Hogne. 

-Og det var virkelig en ære å bli spurt om å lage årets låt. Vi tenkte bare «WOW», sier han.

Sprudler som vann

Låta hadde premiere i «Nitimen» på P1 i dag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Meldingene har strømmet inn, og tilbakemeldingene har vært positive. 

-Folk har tatt helt av. Flere har sagt at de digget det. Det er jo en litt «oppelåt», sier Halvard.

-Og det måtte vi jo tenke på, fortsetter Kjetil.-TV-aksjonen dreier seg jo om et alvorlig tema, men det er jo ikke sånn at noe nødvendigvis blir noe bedre av at også vi er gravalvorlige. Vi tenker heller at «Yes, nå vil vi gjøre en forskjell», og det håper vi skal fungere som en trigger for folk når de hører musikken. Og dessuten handler det jo om vann, og det sprudler jo, akkurat som oss.

Ble tidlig introdusert til Kirkens Nødhjelp

Gutta har også tilknytning til Kirkens Nødhjelp fra før. Med en mor som er organist og morfar som var prest var det stadig små innsamlinger hjemme hos familien Rundberg.

Kommunikasjonsansvarlig i Kirkens Nødhjelp, Håkon Haugsbø er strålende fornøyd med resultatet bandet har presentert.

-Violet Road er blitt kalt Norges mest sympatiske band, og det begynner jeg å forstå litt av nå. Det er en veldig fin låt, og jeg liker betydningen av teksten. Det passer Kirkens Nødhjelp som hånd i hanske, sier han.

Også leder for TV-aksjonen Kari Bucher har lovord å komme med.

-Jeg tror låta er veldig fin å verve bøssebærere med. Vi skal jo nå målet vårt om å få 100.000 bøssebærere innen aksjonshelgen, og jeg er helt sikker på at den låta her kommer til å bli spilt så mye, og assosieres med aksjonen og bøssebæring, at den kommer til å hjelpe oss godt på veien.

Og gutta i bandet har ett hovedmål med det hele:

-At de som går med bøssa i hånda, langs E6’en der oppe i Kåfjord, eller hvor som helst ellers i landet, har den i hodet eller på øret, og finner litt ekstra motivasjon i det. Det er det beste som kan skje, avslutter Håkon.

Publisert av i Siste nytt, Forside
Postert 29. 09 2014

Grenseløst engasjement

Ingeniørstudentene er ikke den delen av studentmassen som er mest kjent for å engasjere seg i spørsmål rundt bistand og internasjonal solidaritet, Borderless-konferansen er imidlertid et eksempel på det motsatte.

Ingeniører uten grenser på NTNU arrangerte 25.-27. september en bistandsfestival kalt «Borderless – creation of the global engineer». Her ble det satt fokus på hva studenter på NTNU kan gjøre for å hjelpe i katastroferammede områder, både under og etter utdanningen. TV-aksjonen og Kirkens Nødhjelp var selvfølgelig til stede, byaksjonskoordinator Frode Nystuen og Jørgen Blindheim fra Kirkens Nødhjelps beredskapstropp stod på stand og vervet bøssebærere på Realfagsbygget på NTNU.

-Vi fikk mange spørsmål angående årets aksjon, og uvant mange spørsmål gikk på tekniske utfordringer knyttet til brønnboring og lignende, sier Frode Nystuen.

Hvordan skaffe rent vann til 6000 flyktninger?

-Vann er utgangspunkt for all utvikling, sier Kristofer Stålhammar som er vanningeniør i Kirkens Nødhjelp. For eksempel er det kvinner og barn som bærer ansvaret for å hente vann til familien, og må i mange tilfeller bruke flere timer hver eneste dag for dette. Ved å installere en brønn i landsbyen, vil dette gi tilgang til vann i det lokale nærområdet og muligheter for at i stedet egne seg til utdanning og arbeid.

Kristofer Stålhammar holdt et foredrag for mange engasjerte studenter om hvordan han og Kirkens Nødhjelp bidro til å bygge opp sanitærforhold, toaletter og vanntilgang for flyktninger fra Sør-Sudan i Etiopia. Var det lang kø av realfagsstudenter fra ulike fagretninger som ville snakke med Kristofer om hvordan de kan bruke sitt fag innenfor bistandsarbeid.

Agnes (12 år) engasjerer

-Når ei jente på 12 år bruker store deler av dagen på å hente vann blir det lite tid igjen til skole, lek og andre ting som barn ideelt sett skal drive med. Tittelen på årets TV-aksjon, Vann forandrer alt, handler om ringvirkningene av varig tilgang på rent og trygt vann. Å frigjøre tid til utdanning er en av disse ringvirkningene og utdanning må til om man skal løfte et samfunn, sier Frode Nystuen til studentene i auditoriet. 

Publisert av i Frivillige, Siste nytt, Forside
Postert 25. 09 2014

Naturviterne støtter årets TV-aksjon

Naturviterne oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte til å stille som bøssebærere søndag 19. oktober. Leder Finn Roar Bruun mener at årets TV-aksjon er ekstra lett å støtte.

- I år, som i fjor, etterlyses frivillige og vi er glade for at også Naturviterne vil støtte aksjonen, sier TV-aksjonsleder Kari Bucher. 

Med årets TV-aksjonsmidler skal Kirkens Nødhjelp bore nye brønner, forbedre sanitærforhold og gi opplæring i hygienekunnskap i åtte land: Haiti, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Sør-Sudan, Somalia Etiopia og Tanzania. Rent vann er grunnleggende forutsetninger for liv og helse. Mangel på rent vann, sanitære forhold og hygienekunnskap fører til at 3,4 millioner mennesker dør hvert år. De fleste av disse er barn under fem år.

Hovedtesen til aksjonen er at jo flere som ikke må bruke tiden på å dekke basisbehovene som mat og vann, jo flere har tid og mulighet til å være med å skape en egen arbeidsplass og verdier til lokalsamfunnet. Rent vann forandrer alt.

En undersøkelse viser at timene som daglig brukes for å hente vann i verden, tilsvarer timeantallet det tar å bygge 28 utgaver av Empire State Building daglig.

- Årets TV-aksjon er lett å støtte, sier leder Finn Roar Bruun.

- Forvaltningen av vann er verdens viktigste bærekraftspørsmål og berører bl.a. matproduksjon, bioenergi, naturmangfold, helse, ørkenspredning og klimaendringer. Kompetansen om vannforvaltning er nødvendig for å løse disse utfordringene. Vann er grunnlaget for alt liv, sier Bruun. 

Naturviterne mener økt kompetanse om vann hos enkeltmennesker, næringsliv, organisasjoner og myndigheter er grunnleggende for å sikre en god og kretsløpsbasert vannforvaltning.

- Konkret oppfordrer vi medlemmene til å gå med bøsser, og man kan ha innsamlingsaksjoner på arbeidsplassen. Dette er hjerte for bærekraft i handling, sier generalsekretær Merete Skaug.

Publisert av i Siste nytt, Forside
Postert 24. 09 2014

– TV-aksjonen er en del av folkesjela!

Generalsekretæren i Lions tror tillit er den viktigste grunnen til at medlemmene stiller opp for TV-aksjonen hvert eneste år.


– TV-aksjonen er en fantastisk inkluderende dugnad, et skippertak som alle med et ekte samfunnsengasjement bør være med på. Det spesielle med TV-aksjonen er den brede oppslutningen, den har blitt en del av den norske folkesjela. Den er nesten like inngrodd som 17. mai, sier Heidi Lill Mollestad Oppegaard.

 
Generalsekretæren i Lions tror at folk flest vurderer TV-aksjonen som svært troverdig. Hvis du gir til TV-aksjonen kommer pengene dit de skal.

– For medlemmene i Lions er denne tilliten det viktigste, tror jeg. Derfor stiller medlemmer over hele landet opp, år etter år, sier Mollestad Oppegaard.

Sammen for rent vann

En annen årsak til at Lions støtter årets TV-aksjon, er at pengene gir flere tilgang på rent vann, et formål Lions også har et program for. Lions bygger nemlig brønner i de landene de driver sitt øyehelseprosjekt. Nå er dette Malawi og Zambia. 

– Rent vann gir så mange ringvirkninger for både enkeltpersoner og samfunn – også når det gjelder å forebygge mot unødvendig blindhet, som er Lions sin fanesak, forteller generalsekretæren.

TV-aksjonsleder Kari Bucher er veldig imponert over det langvarige engasjementet Lions-medlemmene har for TV-aksjonen.

– Lions gjør en stor forskjell for TV-aksjonen, år etter år, uavhengig av organisasjonen som til enhver tid har TV-aksjonen. Det er vi veldig takknemlig for. Vi håper inderlig på et høyt engasjement i år, til neste år, og i mange år! Fordi TV-aksjonen fortjener det aller beste, sier Bucher. 

Et dugnadsfolk

Medlemmene i Lions bidrar på forskjellige måter. Noen deltar i selve organiseringen av bøssebærere, andre lager arrangementer for å samle inn penger. Lions i Oppegård har for eksempel arrangert konsert i mange år. Noen stiller som sjåfører for bøssebærerne, det er spesielt viktig utenfor byene der folk bor spredt. Klubbene bidrar med donasjoner, og medlemmene stiller som bøssebærere. 

– Lions over hele verden har en felles oppgave – å bidra til et bedre lokalsamfunn og hjelpe andre. Vi er et dugnadsfolk, og bretter opp ermene når det trengs, sier Mollestad Oppegaard.

Publisert av i Frivillige, Siste nytt, Forside
Postert 23. 09 2014

TV-aksjonen tydelig markert under Knarvikmila

Kyrkja stilte med eige bedriftsidrettslag under Knarvikmila i helga, og nytta høvet til å markera TV-aksjonen. 

«Kyrkja sitt bedriftsidrettslag» ved Bjørgvin bispedømekontor sprang for Kirkens Nødhjelp og årets TV-aksjon under Knarvikmila. 5 deltakarar deltok i 5 km stafett, og sprang med T-skjorter og med vasskanne i handa. Knarvikmila samlar bortimot 7000 deltakarar på ulike løp og arrrangement, og får god pressedekning.

(Foto frå venstre:) Terje Aannerød, Brynhild Eide, Vetle Karlsen Eide, Gudveig Kartveit Kana og Sverre Johan Nærheim.  Foto: Gunnar Kartveit/Kirkens Nødhjelp   

Postert 22. 09 2014

Holmlia kirke gir alt for TV-aksjonen

Lørdag 18. oktober samler Holmlia kirke over 200 aktører til det som skal bli tidendes konsert til inntekt for TV-aksjonen Kirkens Nødhjelp.

– TV-aksjonen er en unik mulighet for kirka til å løfte fram lokalt engasjement og kulturliv. I år som pengene går til Kirkens Nødhjelp er det ekstra spesielt ettersom vi er medeiere for aksjonen. Det er en genial nøkkel for å bygge opp om kirken som kulturscene og bygge nettverk på tvers av kulturlagene, sier Hans Olav Baden, organist i Holmlia kirke.

Baden er primus motor for United – et konsertarrangement som samler over 200 aktører i Holmlia kirke til inntekt for TV-aksjonen. United arrangeres i år for tiende gang på rad og både skolekor, korps, barnekor, strykeorkester og dansere stiller opp for å vise frem det beste Holmlia har å by på av kulturliv.

Går for ny rekord

– Vi er opptatt av å ha et flerkulturelt perspektiv, der vi åpner kirka og viser fram lokalt engasjement i et globalt perspektiv. Mange kjente fjes har stilt opp for TV-aksjonen opp gjennom årene. Det var blant annet i Holmlia kirke at Nico fra nå verdenskjente Nico & Vinz hadde sin første konsert, sier en stolt Baden.

Som nyansatt organist i Holmlia kirke for ti år siden lurte Baden på hvordan han skulle engasjere lokalmiljøet. Siden mange allerede hadde etablert egne julekonserter, ble TV-aksjonen og FN-dagen et naturlig tidspunkt for en kirkekonsert.

– Inngangen er gratis og folk gir det de ønsker i kurver som sendes rundt. Når vi har telt opp beløpet dagen etter ringer vi det inn så beløpet blir registrert på giverstafett.no. Vi har pleid å samle inn mellom 20 000 og 30 000 kroner, og håper selvfølgelig på ny rekord i år.

– Invitér lokalsamfunnet!

I år samarbeider United blant annet med barnegrupper som skal lage animasjonsfilmer med tematikk rundt vann. Baden understreker at arrangementet ikke trenger å være i så stor skala som i Holmlia kirke for at det skal skape engasjement.

– Alle lokalsamfunn har en eller annet form for kulturliv. Om det dreier seg om en korkonsert eller et større engasjement er uansett kirka veldig ofte en viktig aktør lokalt. Et annet alternativ kan være å  trekke TV-aksjonen og vanntematikk inn  på konserter som allerede er planlagt.  Nå håper jeg at små og store kirkesamfunn i hele Norge løfter opp sitt lokale engasjement for en verden som trenger det! 


Slik går du fram:

1) Engasjer det lokale kulturlivet så tidlig som mulig til kulturdugnad for TV-aksjonen. Jo flere aktører, jo flere i salen.

2) Utfordre gjerne til et repertoar med tematikk som solidaritet, fred, globalt engasjement.

3) Ikke stå alene med konsertansvaret! Skap et bredt engasjement. Fordel oppgaver. 

4) Hvis ambisjonen er en årlig tradisjon: Tenk langsiktig! Bygg sakte men sikkert. Start gjerne smått og realistisk, også kan man ekspandere etterhvert.

5) Vær frimodig! TV-aksjonen har en unik plass i vår bevissthet. Engasjement, penger og hjelp kan sitte løst hos grupperinger, næringsliv og personer du ikke til vanlig samarbeider med. 

6) Trekk TV-aksjonen og vanntematikk inn i konserter som allerede er planlagt.

Postert 19. 09 2014

Vinn supershow

Skoleturneen fortsetter suksessen og inviterer til konkurranse for hele grunnskolen. Du kan vinne besøk av Sandra Lyng, Samsaya og Julie Bergan skal opptre og det blir magi med Norges beste tryllekunstner Alexx Alexxander fra Norske Talenter. I oktober ruller TV-aksjonens skoleturné innom de fire beste skolene i Norge. 
Få med deg klassen din, eller hele skolen, på konkurransen for at nettopp din skole skal vinne besøk av TV-aksjonens supershow. Phung Hang er programlederen som holder i sang, dans og magi, i tillegg blir det flashmob der rektor, ordfører og elevene danser for TV-aksjonen. Du trenger kun en skoletime og to vanlige 10-liters vaskebøtter fylt med vann.


Dette er konkurransen:

Elevene skal bære to bøtter vann så langt de klarer på én skoletime. Enkelt og greit. Her må man samarbeide og finne den beste måten å bære vannbøttene på så langt som mulig. Man kan gjøre det på en idrettsbane, i skolegården, rundt skolen, eller fram og tilbake på en strekning. Begge bøttene skal bæres samtidig, men trenger ikke bæres av én person. Her er det kun kreativiteten som setter grenser for hvordan bæringen skal gjennomføres. Det viktigste er å samarbeide.

Hvordan vinner man?

Hvor langt man kommer er likevel bare ett av tre kriterier for å vinne. Et annet kriterie er hvor mye vann som er igjen i de to bøttene når skoletimen er over. Og ikke minst; kreativitetspoeng. Vi vil at dere tar bilder av vannbæringen. Her er kreativitet alt! Hva med å farge og tegne på bøttene, ha bøttene på hodet, ha med ordføreren, kle alle elevene i årets TV-aksjonsfarge lilla eller løpe en rute som er formet som et hjerte med bøttene? Som dere forstår, her er det bare å boltre seg i ideer. Ta bilder eller film av konkurransen og send det til oss innen 28. september på konkurranse@tvaksjonen.no. 

Lykke til, la konkurransen begynne.


Postert 19. 09 2014

Tunsberg støtter TV-aksjonen

Kirken støtter alle TV-aksjoner som er til hjelp for andre mennesker. Likevel har årets TV-aksjon som går til Kirkens nødhjelp en helt spesiell betydning for kirken.

- Her i Norge er vi så heldig at det er vann og ikke minst rent vann over alt. Jeg har selv fått se og oppleve hvordan mennesker som ikke har nok vann sliter med å få tak i de livsviktige dråpene som for oss er helt selvfølgelig, forteller biskop David Gjerp, i Tunsberg bispedømme.

Biskopen har selv gått som bøssebærer i veldig mange år.

- det er en flott måte å hjelpe på, samtidig vil jeg oppfordre enda flere til å melde seg som bøssebærere. Det koster oss så lite og hjelper så mange, avslutter Gjerp. 

Postert 18. 09 2014

Undervisningsopplegg

Gå rett til undervisningsopplegget her

TV-aksjonen Kirkens Nødhjelp har laget et undervisningsopplegg for skolene, i samarbeid med Gyldendals digitale undervisningsplattform salaby.no. Årets skoleopplegg er direkte koblet til årets sak – "Vann forandrer alt". Vann er grunnlag for alt og inngår i veldig mange organismer, prosesser og samfunnsproblematikker, så her er det mange temaer å ta tak i. Årets undervisningsopplegg vil fokuserer på tre-fire fag for alle trinn i grunnskolen. Opplegget inneholder både praktiske øvelser og teori. I fjor brukte 250 000 elever opplegget aktivt og i år vil vi nå enda flere!

Mange skoler engasjerer seg hvert år i TV-aksjonen gjennom undervisningsopplegget og kreative innsamlinger. I fjor kom det inn 3,7 millioner kroner fra skoler over hele landet. Hvis du er lærer eller forelder tar vi gjerne i mot saker og bilder fra alle aktivitetene. Det er selvfølgelig viktig å ta hensyn når det er barn på bildene. Send inn saker til post@tvaksjonen.no så vil de publiseres på nettsiden vår blimed.no

For mer informasjon, kontakt: Jon Frydenborg på epost: jon.frydenborg@nca.no eller mobil: 41 92 01 21.

Preform Administrasjon